POLISH
VLADIMIR VYSOTSKY'S
MUSEUM IN KOSZALIN
VLADIMIR VYSOTSKY MÜZESI

W Museum

Sovyetler Birliği döneminde sanat yapmak öyle kolay değildi. Önce devletin onayı gerekmekteydi. Devletin onayının dışında politik ya da apolitik unsurları işleyen aykırı şair ve şarkıcılar "bard" olarak tanımlanırlardı.

Rus dilini mükemmel kullanan şair, şarkıcı & oyuncu Vladimir Vysotsky, dinî ve feodal öğelere de ağırlık verdiği için devletin sıcak bakmadığı bir "bard"dı. Shakespeare'in "Hamlet" ve Brecht'in "Galileo'nun Hayatı" oyunlarının unutulmaz oyuncusuydu; ama yine de sözlerini yazıp bestelediği şarkılarının kayıtlarını mutfaklarda, oturma odalarında yapmakta; bu kayıtlar da kopyalana kopyalana neredeyse tüm evlerin teyplerine ulaşıp, dinlenmekteydi.

Sessiz bir ulusun sesiydi.

Serseri yaşamı 25 Temmuz 1980 yılında; alkol ve uyuşturuya bağlı olarak 42 yaşında geçirdiği kalp kriziyle;

ardında pek çok eser, üç evlilik, çocuklar ve ona umutla bağlanmış insanlar bırakarak beş parasız sona ermişti.

Cenazesi önce Taganka Tiyatrosu'ndaki katafalka konmuş - daha sonra Moskova'daki Vagankovskoye Mezarlığı'na defnedilmişti. Cenazesine binlerce Moskovalı, o sırada Moskova'da yapılmakta olan Olimpiyat Oyunları'nı izlemeyi bırakıp gelmişti.

Nauchnij Gözlemevi'nde Lyudmila Zhuravleva'nin o gün keşfettiği asteroide, Vladimir Vysotsky'nin ardından: "Asteroid 2374 Vladvysotskij" ismi verilmişti.

Ardından, hep çiçeklerle örtülü mezarı Moskovalıların bir ziyaret merkezi haline geldi. Öldükten sonra; asla olmadığı ve olmak istemediği halde, altın heykelli bir "Sovyetler Birliği Kahramanı" olarak takdim edildi.

Yaşamı ve ölümü hakkında Rus bardları tarafından pek çok şiir yazıldı, şarkı yapıldı. Son karısı Fransız Marina Vlady; yakın arkadaşı Simone Signoret'in baskısıyla bir biyografi kitabı yazarak hayranlarının çok sevilen şarkıların arkasındaki adamı anlamalarını sağladı.

Bu sabah Polonya Koszalin'deki "Vladimir Vysotsky Müzesi"nin direktörü Dr. Marlena Zimna'dan bir mesaj geldi.

Müzelerinin onur köşesinde sergilemek üzere, Vladimir Vysotsky'li / Cevat Çapan'in Şiir Atlası'nın yer aldığı Cumhuriyet Gazetesi'nin 12 Mayıs 2005 tarihli Kitap Eki'nden 2 tane gönderilmesini istemekteydi.

Cumhuriyet Gazetesi'nden aldığım adresle Cevat Çapan Bey'e bu mesajı gönderdim.

Temin edilememesi halinde, elinde 12 Mayıs 2005 tarihli Kitap Eki bulunan varsa, aşağıdaki adrese; "Vladimir Vysotsky Müzesi"ne göndermesi ve bambaşka bir diyarın kültür denizine bizim sulardan bir damla katabilmesi dileğimle...


Developed by VERY Ltd. in 2006-2016