ExLibris VV
Микола Козловський

Київ та кияни

У Київському історичному музеї зберігаються п’ять старовинних ключів міста, якими колись зачиняли брами бастіонів Печерської фортеці. Сьогодні ми їх сприймаємо як символи. Хоча відомо, що впродовж п’ятнадцяти століть існування Києва на ці ключі не раз зазіхали іноземні загарбники. Полчища завойовників обрушувалися на місто, спалювали його дотла. Але Київ щоразу воскресав з попелу і руїн, ставав ще величнішим та красивішим.

Увагу гостей міста неодмінно привертають унікальні пам’ятки архітектури, споруджені за часів князювання Володимира Святославовича і Ярослава Мудрого.

Залишки Золотих воріт, яким майже тисячу років, Софійський собор, закладений у 1037 році Ярославом Мудрим на честь перемоги над печенігами, Києво-Печерська лавра, що вражає своїм архітектурним комплексом. Ці та багато інших унікальних пам’яток архітектури є свідченням високого хисту й майстерності древніх зодчих, які будували місто, непорушно дотримуючись законів гармонії і краси.

Пам’ятники, меморіальні дошки на київських будинках розповідають про славні події і про людей, чиї імена та звитяги золотими літерами вписані в історію. Лицарі революції – вони стали першими ковалями справжніх ключів від щастя. І сьогодні ми сподіваємося перед Вічним вогнем, який запалено в пам'ять про тих, хто поліг за це щастя, хто виборов наші перемоги.

Київ уміє берегти все: і своє невмируще серце, і свою любов до добра, і свій потяг до вічності.

Понад три десятиліття тому він пережив друге народження. Після спустошливої варварської навали фашистських вандалів, які знищили тисячу підприємств, сорок два проценту житлового фонду, підземні комунікації, перетворили на руїни пам’ятки архітектури, в місті виросли нові проспекти й сучасні квартали житлових масивів, нові корпуси вузів і Палаців культури. Завдяки чудовому поєднанню чарівної природи й величі архітектурних споруд, старовинних і сучасних, Київ має своє неповторне обличчя. Його часто називають містом-садом. І справді, кого не полонить його зелене вбрання, квітуча повінь на вулицях та площах? А про київські каштани складають пісні так само, як про акації Одеси або липи Москви, платани Парижа або вишні Кіото.

Київ – політико-адміністративний, економічний, науковий і культурний центр Радянської України. Це місто, де народився найбільший у світі літак «Антей», де були створені штучні алмази, де будують риболовецькі траулери і потужні екскаватори, виготовлюють сучасні верстати автомати і найскладнішу обчислювальну техніку, мотоцикли і радіоапаратуру. Вироби з київською маркою експортуються в десятки країн світу, широко відомі в нашій країні і за рубежем досягнення вчених столиці України – спеціалістів у галузі фізики, кібернетики, математики, електрозварювання, медицини, лінгвістики.

Кращі твори письменників, композиторів, художників, кінематографістів, виконавська майстерність артистів Києва стали невід’ємною складаністю скарбниці багатонаціонального радянського мистецтва.

Місто на Дніпрі продовжує рости, впорядковуватися. Зараз у ньому налічується понад два мільйона жителів. Цікава деталь: у 1874 році французький журнал «Рев'ю де Франс» писав: «Тепер у Києві живе вісімдесят тисяч чоловік. Можна передбачити, що через століття ця кількість подвоїться». Що й казать, помилкове передбачення.

Щороку кияни одержують двадцять п’ять тисяч нових квартир. Будуються нові корпуси підприємств, науково-дослідних інститутів, шкіл, дошкільних закладів, спортивних комплексів.

На прапорі Києва – два ордена Леніна і Золота Зірка Героя, велика відзнака Батьківщини його ратної і трудової звитяги. Наші кияни за прикладом трудящих Москви борються за те, щоб перетворити Київ у місто високопродуктивної праці, високої культури і зразкового громадського порядку.

До Києва щодня приїжджають тисячі гостей з братніх союзних республік і з-за кордону. Киянам є що показати в рідному місті, є чим пишатися. Але найбільша його цінність – єдині люди. Робітники й учені, інженери й лікарі, артисти й художники, люди найрізноманітніших професій, студентська молодь і школярі. Усі вони уособлюють поняття – кияни.

Запропонований альбом дасть змогу вам, шановний читачу, доторкнутися до минулого цього надзвичайного міста, побачити його осяяне сьогодення, уявити його прийдешні.