Виках: "Вие май сте полудели - губим от шахматния престиж!" Отговориха от Спортотдела: "Ти тогава ще го защитиш. Но внимавай: Фишер е фъртуна, с шаха е преспивал цял живот, няма секунданти, опекуни..." Значи тъй, ох, как ще го целуна, с коня имам изненадващ ход. Ех вий, мускули тренирани, ах ти, мое мъжество. Ех, нашарени, гравирани, ах, топове от дърво. "Дръж се - каза футболист - достойно, непознат си, но от мен съвет: за тила и центъра - спокойно! Ти играй по края и... напред". Аз пробягах десет стометровки, ям добре и спя като умрял, имах и по хокей тренировки... Вече знам: с такива подготовки ще го сгазя като самосвал. Ех, ръце, от чук по-тежки, мои здрави рамене, мои турове и пешки, ах, връхлитащи коне.
Другото си беше труд банален: идват и отнякъде звънят... От това съм само по-разпален и ръцете вече ме сърбят. Плашеха ме още оттогава: "Ти не си от неговия ранг, Фишер е това, голяма слава, като танк през всичко преминава... И какво? Ще го посрещне танк! Боя ще приемем дружно. На цайтнотите сме кът. Сила на духа е нужна и внезапен аперкът.
"Само не избързвай, дръж се гордо - каза ми боксьорът, - ти си здрав, но помни коронния си номер: специалитета десен прав". Всичко е заложено на карта. Фишер трябва да се предаде. С Тал играхме десетина партии преферанс и десет на билярда. Каза Тал: "Не ще ни подведе". Ех, релеф мускулатурен, мои здрави рамене, мои фигури-гравюри, ах, топове и коне. "Слушай - уточняваше готвачът, - ще ти падне той на колене, та със този апетит, на мача ще му лапнеш всичките коне. Но вземи, съвет колегиален, раницата на изпроводяк, от пирога сложих - специален, Шифер може да е гениален, но ще хапне, да не е глупак!" Моя славо шампионска - коронован господар! Лягам си като пионка, а се будя като цар!
         
© Андрей Андреев. Превод, 2006