Един в Йехова вярва, друг в Аллах или в Исуса, а трети в нищо - даже в дявол - ей, така, напук. Но хубава религия си е създал индусът - че никой не умира - само се преражда в друг. Към идеал си се стремил? - Сам пример висш ще станеш. Но ако тук свиня си бил, свиня ще си останеш. Ако светът над теб ръмжи и с поглед кос се въси, то в другия живот гласът ти в рев ще проечи. А ако си видял агонията на врага си, то в другия ще ти дадат по-зорък чифт очи. Живей нормалничко! Така. Развличай се и смятай: «Пък може и в началник - а? - да се всели душата...»
Какви колизии! Простор пред теб, въображение: почтен и горд си бил - глупак последен си сега. А ако не е весело в подобно положение, благодари се, че не си с копита и рога. Живей с открит и щедър нрав - недей таи обида. Защото ако си дребнав, ще се смалиш до гнида...
Разсилен ли си, ще се преродиш в чиновник бърже, чиновник станал, ще дочакаш за министър ред. Но ако си жив пън, то в баобаб ще се превърнеш и баобаб ще си останеш векове наред. Не струва да си папагал, змия със зло езиче. Бъди тогава в пек и кал поне човек приличен! Тъй кой какъв е бил преди докрай не ще узнаем. Напразно генетикът бди над ген и над плазмид. Дали не е бил този котарак подлец потаен, а този мил човечец - куче с добродушен вид?... Аз чувствам вдъхновение! Мен бясът ме напуска. Удобно поучение е сътворил индусът!
© Росен Калоферов. Превод, ?