Основен светофар, трицветно трио, Палитро-палитура цветни ноти, Ала къде е моя "Синия Периода"1 Моя "Син период" няма да дойде! Представете си, цвят черен не се вижда, Всичко дето смятаме за черно е сиво. Ний чернотата ни веднъж не сме видели - Само сивотата атмосферата пробива. И ултравиолетов, и инфрачервен - Е, само с дума, всичко в повече - не вижда се, - И като правосъдието безпристранни те са, В тях всички равни са, прозрачни, стъкловидни, И само червения, жълтия цвят са безспорни Зеления също: зелено в хлорофила, - Затова са трицветни светофарите За всички - кой бил пеш, а кой в автомобил. Трите тези цвята са във всеки организъм, Във всеки мозък, като ярък отпечатък, - Има, наистина, отклонение в далтонизма, Но далтонизма е порок и недостатък. Музите трицветни са - но изглеждат сиви, А "инфра-ултра" - както винаги, отхвърлени - Ходят си свободно като полумерки, И "псевдо" ходят като крадци в закона2 Всичко в три цвята - намери отражение - Само рядко някога сменя се редът Три цвята ни избавят от вълнение - Непоклатими като три реда триредия3.
1 Това е името на периода 1902-1904 в творбите на П. Пикасо.
2 Жаргонно "титулуване" на членове на подземния свят, принадлежащи към неговия елит и радващи се на значителен авторитет.
3 С този пример Висоцки се опита да илюстрира концепцията за иманентност. Следователно в този контекст не е важно какво точно се има предвид под "три реда", важно е, че ако "три реда" промени броя на "редовете", той ще престане да бъде "триредие".
 
© Емил Петров. Превод, 2020