Аз съм на линия - и с поглед и с дела Аз своето присъствие усещам. Нат Пинкертон2 и Шерлок Холмс3 - стари са неща Спокойно спете хора: Гусев4 е насреща. Прост моя метод е - аз виждам и не го изтървам, Престъпника - на здраво тяло цирей, И на мерзавеца за себе си натъртям Аз тук съм - ей ме - затуй съм детектив Апашчета вълнуват се, Че детектив не е безлик, И типчета оставят, от стъпките следи Белези по шкафчето И уликите стигат. Работа върша по ясна система, Аз не се скривам, тайно не следя - И пострадалия с кесията си ще е, А пък престъпник - зад решетката сега. Престъпника към трикове отчаяни отива, Не презира, нищо, подкупва с хиляди, - Но аз на него ръцете му извивам: Аз тук съм - ето ме - затуй съм детектив! Апашчета вълнуват се, Че детектив не е безлик, И типчета оставят, от стъпките следи Белези по шкафчето И уликите стигат. Ей аз вървя с уверена походка: Да знай врага - в плана му влязох аз! Един е края - престъпник зад решетка: Него сам Гусев хвана за яка!
1 Написан за детективско-комедийния мюзикъл "Авантюристи" (за работата на чекистите, разкриващ конспирацията на империалистите).
2 Детектив, главният герой на една от поредицата американска детективно-приключенска литература от първите десетилетия на 20-ти век, чиито произведения са широко разпространени в Русия. Критиците бяха много негативно настроени към пинкертонизма.
3 Героят на многобройни детективски истории на А.Конан-Дойл, публикувани в края на XIX - началото на XX век.
4 Чекист (служител на "речната охрана на Средноволжския регион"), пазещ г-н Хопкинсън и професор Родионов и съпругата му от интригите на вражеското разузнаване.
 
© Емил Петров. Превод, 2020