Fürdeni isteni, gőzt ide! Míg lebeg, ázik a sok hapi, Másnak a hó marad és szike: Vakbele szúr, maga vágja ki1. Hallik a mozdulat, így kerek, Látszik, a szív ki fog ugrani - Nektek ez elmarad, emberek: Kár, hogy a tükrötök oly gagyi!         A célig az út fele megvan - Ne fájna viszont, ki nem állom!.. De sérveket műteni nagyban A sarkkutatókon egy álom!                 A vodka nem áll, ha nem őrzitek, A torkotokon le van öntve; S a srác maga varrja be - értitek? - A bél helye össze van öltve. Derék fiu? Hős e hazánk fia: A varrata szép, ez a durva! Feléri-e Anti- meg Arktika, Feléri-e Hodzsa, Gomulka2?!
1 A dal megtörtént eseten alapul. 1961-ben egy antarktiszi szovjet kutatóexpedíció orvosa (sebésze), Leonyid Rogozov vakbélgyulladást diagnosztizált önmagán. Elgyengülten és lázasan meg kellett műtenie önmagát. Az expedíció két tagja asszisztált, egyikük a kis kerek tükröt tartotta, a másik az eszközöket adogatta.
2 A két pólust, az Arktiszt és az Antarktiszt a napi külpolitikában Albánia és Lengyelország jelképezi. Egyfelől 1960-ban, Enver Hodzsa albán vezető elítélte az SZKP XX. kongresszusán meghirdetett politikát, és hamarosan meg is szakította a diplomáciai kapcsolatot a Szovjetunióval. Másfelől 1956-ban, Poznanban a munkások felkeltek a kommunista kormány ellen, s Moszva csapatokat indított. A Lengyel Egyesült Munkáspárt újonnan hatalomra emelt vezetője, Wladyslaw Gomulka személye és fellépése hatására Hruscsov visszavonta a szovjet csapatokat.
 
© Marosi Lajos. Fordította, 2017
© Marosi Lajos. Előadása, 2020