Patru ani a cutreierat mările corsarul nostru În lupte și furtuni steagul nostru nu a pierit. Am învățat să reparăm velele, Și să lecuim trupurile rănite. Pe urmele noastre alergau escadroane Pe marea liniștită și fără a evita întâlnirea, Ne-a spus calm căpitanul: - Încă nu s-a terminat, nu s-a terminat încă! Iată s-a-ntors pe-o parte fregata amiral, Iar la babord s-a-mpodobit cu fum. Deschide focul - ochind și la-ntâmplare. În depărtare e foc și moarte. Domnul fie cu noi! În încăierare ne-am ales cu ce-i mai rău, Deși e vântul neprielnic și cala avariată, Căpitanul ne transmite un semn familiar: - Încă nu sa terminat, nu sa terminat încă!
Ne urmăresc prin binocluri sute de ochi Și ne întrezăresc prin fumul gros și gri, Dar niciodată nu ne vor vedea Pe noi, legați de vâsle la galere!
E inegală lupta. Corabia nostră se scufundă. Oameni buni, salvați sufletele noastre! Dar căpitanul a strigat: - La abordaj! - Încă nu sa terminat, nu sa terminat încă! Cine vrea să trăiască, cine-i curajos, cine nu-i păduche Să fie pregătit, să fiți mereu uniți! Doar șobolanii părăsesc corabia, Ei intră în luptă nesăbuit! Dar șobolanii au gândit: "Ce dracu’, nu glumește?!" Și au sărit prostește să scape de focul automat. Iar noi ne-am oprit cu fregata bord la bord. - Încă nu sa terminat, nu sa terminat încă! Față în față, cuțite la cuțite, ochi în ochi! Pentru a nu îndestula caracatițele sau crabii, Care cu pistolul, care cu pumnalul, înlăcrimați Am părăsit corabia care se scufundă. Dar nu! El, corsarul, nu se îneacă - Oceanul îl ajută, ținându-l pe umeri. Iată oceanul, mereu e cu noi, împreună, Avea dreptate căpitanul - nu sa terminat încă!
© ?. Traducerea, 2013