Пред мене секој факир ко џуџе е силен, ситно итроманче со триковите трошни, - за до Монте Карло обезбедете ми билет да им покажам на измамниците тамошни! За рулетот јас сум законот, море и устав! нема јас по нивните убавици да се траќам, секој крупие ќе остане со подзината уста а јас на возот и со печалбата се враќам! Ќе вложувам вешто на црвено и на црно во казината на Монте Карло разгалени и не ќе им остане ни од прашинка зрно, ќе зјаат обрани зелените маси фалени. Ќе соберам впечатоци за куп репортажи, ќе пијам коктели, ќе слушам џез и фанки, со валута ќе се преполнети моите багажи и неа ќе ја подарам на советските банки. Ова е сериозно, не сум палјачо на парада, од казна смртна вака мислам да се вадам, за полза на буџетот и татковинската зграда и јас сакам судбински придонес да дадам.
© Љубомир Бочваров. Превод, 2013