Кај домашни и грабливи ѕверки има знаци дека кон човечки вкус и мирис се склони. А цел живот да се оди на задните краци - тоа е жална судба на човечките милиони. Публиката денес одбегнува да се препотува, скротителите кај неа веќе не се на цена. А ако некој има желба некого да скротува, нека работи в полиција, во ноќна смена. На многу мал број луѓе среќата им се згоди со човечки вкус и мирис да се благословени; а секој ден на задни краци да мора да се оди - тоа е жална судбина на зверовите уловени. Веќе преку глава им е на денешните жители, одбиваат дресура од партиските скротители. А кој сака на други врат да им искривува - ене го циркусот па таму нека се изживува.
© Љубомир Бочваров. Превод, 2013