И горе и долу мраз - помеѓу се мачам jас Да се пробиjам ил’ долу да останам, нека. Да испливам, да не изгубам надеж в час, А таму? Сета работа е: виза се чека! Здроби се под мене мразу в тресок! Како орач зад плуг пливам в потни бари Ќе се вратам, како корабите в блесок. Сe помнам, дури и стиховите стари. На полвек сум, четириесет и нешто, Господ ме штити, веќе дванаесет лета Што да пеам, за оправдание пред Севишниот Имам, кога пред Него на небото ќе слетам.
© Славе Ѓорѓо Димоски. Превод, ?