POLISH
VLADIMIR VYSOTSKY'S
MUSEUM IN KOSZALIN
KRIV JE KGB

Ruski Bob Dilan se ugušio sopstvenim jezikom posle smrtonosne doze otrova i sedativa

VARŠAVA (Beta-AFP) - Poznati ruski kantautor Vladimir Visocki, koji je umro pre dvadeset godina u Moskvi, nije umro prirodnom smrću već je ubijen po nalogu tadašnje sovjetske tajne službe (KGB), tvrdi autor knjige na tu temu Marlena Zimna.

Visocki, pevač, pozorišni glumac i disident, uživao je ogromnu popularnost u bivšem SSSR-u do smrti 25. jula 1980. godine, u 42. godini. Prema zvaničnoj verziji, uzrok smrti bio je infarkt. Zimna, autor knjige "Ko je ubio Visockog", osporava tu verziju i tvrdi da se sastala s lekarom Visockog nedugo po njegovoj smrti.

"Rešili smo to na genijalan način", rekao joj je tada lekar Anatolij Fedotov, pre nego što je i sam umro pod sumnjivim okolnostima, rekla je ona u intervjuu za varšavski dnevnik "Žečpospolita". Fedotov je, uz pomoć režima, Visockom dao otrovne supstance i sedative, kao i alkohol, tvrdi Zimna i dodaje da se pevač potom sam ugušio jezikom.

Zimna je prekjuče organizovala veliki koncert u spomen Visockom u Kožalinu, na severu Poljske, koji je direktno prenošen na televiziji. Prema njoj, KGB je naredio ubistvo "ruskog Boba Dilana" koji je bio oženjen francuskom glumicom Marinom Vladi i koji je u istočnim zemljama bio prava kultna ličnost. Njegovoj sahrani, 28. jula 1980. godine, prisustvovalo je više stotina hiljada obožavalaca.

U knjizi "Ko je ubio Visockog" autorka Marlena Zimna tvrdi

Developed by VERY Ltd. in 2006-2016